Šaty dělaj´pračlověka

K výstavě věnované nejnovějším poznatkům ze světa pravěké módy připravilo muzeum ve Šlapanicích tradičně několik programů pro školy a školky. Pro nejmladší předškoláky je nachystán program"Jak to chodí u pralidí". Děti se formou hry za pomoci pracovních listů a obrazového materiálu seznámí s životem v pravěku obecně i s historií odívání.
Pro žáky základních a středních škol jsou na výběr dva programy. Interaktivní program „Pračlověk dělá šaty“, je zaměřený především na rukodělné dovednosti. Žáci se zde seznámí s technikami výroby látek a oděvu v pravěku. Vyzkouší si mimo jiné předení, tkaní, pletení jehlou, dovědí se o technikách zdobení oděvu, vyzkouší si výrobu šperků, modelování plastik.
Komentovaná prohlídka „Co se nosilo od doby kamenné po Velkou Moravu“ seznámí žáky s technikami výroby látek a oděvů. V rámci doprovodného programu za pomocí pracovních listů seznámí s historií odívání v nejstarších obdobích dějin lidstva. Budou mít možnost osahat si originální archeologické nálezy, k dispozici jsou též repliky nástrojů, oděvů a účesů k vyzkoušení.
Každá skupina obdrží fotografie z programu na CD či elektronickou poštou.

 

created by: Trinet a.s., design Václav Houf