24.02.2017 - 21.05.2017 | Muzeum ve Šlapanicích

Maska

Fenomén masky, její podoby a funkce ve vzájemných kontrastech a souvislostech. Výstava připravená ve spolupráci s Národním muzeem.

Masky a maskování jako prostředek dočasné proměny jsou odpradávna spjaty s lidskou společností a kulturou. Setkáváme se s nimi jak v kmenové magii a náboženských obřadech, tak v divadle, při tanci, zábavě a v rámci oslav nejrůznějšího charakteru. Maska je rovněž námětem uměleckých děl a slouží i jako prostředek ochrany při práci a sportu.
Návštěvníci na výstavě uvidí rozmanité rituální masky z Ameriky, Afriky či Austrálie. Prohlédnout si mohou ale také unikátní potápěčskou přilbu, historické ochranné hornické dýchací masky, jednu z prvních masek pro hokejové brankáře či posmrtnou masku Napoleona Bonaparte. K vidění jsou také originální masopustní masky z počátku minulého století či čertovské masky z mikulášských obchůzek na Valašsku.
Součástí výstavy je velká dětská herna s tematikou karnevalu a masopustu.
K výstavě jsou připraveny programy pro školy.

Výstava připravena ve spolupráci s Národním muzeem, exponáty zapůjčili: Národní muzeum, Národní technické muzeum, Moravské zemské muzeum, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Muzeum romské kultury, firma PVO Zákupy a soukromí zapůjčitelé.

 

Pozvání na výstavu v reportáži Toulavé kamery o firmě PVO Zákupy vyrábějící masky.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf