2008

22. února – 27. dubna
Kdo si hraje, nezlobí
Výstava deskových, karetních a jiných her je věnována i exotickým společenským hrám, jejich historii a současnosti.

23. května - 17. srpna
Malé, ale věrné
Výstava papírových a plastikových modelů vojenské a letecké techniky.

23. května - 24. srpna
Osmičky
Výstava Osmičky si z mnoha důležitých událostí české historie, jejichž vročení končí číslicí 8, vybrala léta 1918, 1938, 1948 a 1968. Tento výběr nebyl náhodný. Jsou to právě události z těchto let a jejich fatální důsledky pro vývoj naší země, které daly číslu 8 na konci letopočtu zvláštní význam. Podstatné také je, že tyto roky spadají do století, které skončilo teprve nedávno, a tudíž ještě žijí lidé, kteří je pamatují. Autoři výstavy si nekladli za cíl všestranně obsáhnout historickou tematiku spojenou s roky 1918, 1938, 1948 a 1968. Spíše než vyčerpávajícím přehledem dějinných událostí či podrobnou dokumentací doby je výstava drobnou připomínkou časů, v nichž k těmto převratným historickým dějům došlo. Nápadité výtvarné řešení výstavy zahrnuje i historický komiks přibližující osmičkové roky zvláště pro mladší návštěvníky výstavy.

12. září - 16. listopadu
Tajemství školního kabinetu
Pod tímto názvem se skrývá výstava všeobecně známých i dnes už zapomenutých učebních pomůcek, připravená ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč. Návštěvník zde má možnost nahlédnout nejen do školní třídy z konce 19. století, ale především může navštívit žákům jindy zapovězený školní kabinet a prohlédnout si pomůcky a školní potřeby používané v průběhu minulého století. Pro malé i velké návštěvníky jsou připraveny pracovní listy, které je provedou výstavou, a také krátký film o tom, jak to chodilo ve škole za časů našich pradědečků. K výstavě je připraven program pro školy.

28. listopadu - 18. ledna 2009
Pro potěchu oka i duše
Na období letošního adventu a Vánoc si pro Vás Muzeum ve Šlapanicích připravilo dvě výstavy, které chtějí potěšit oko i duši každého návštěvníka. První výstava představí křehkou krásu vamberecké paličkované krajky Jany Štefkové. Práce této krajkářky vychází z tradic vambereckého krajkářství, autorce se však daří vytvářet skutečně moderní a originální šperky a oděvní doplňky.
Druhá výstava prezentuje práci Občanského sdružení Práh, které působí v nedalekých Tuřanech a pomáhá psychicky nemocným lidem. V rámci jejich terapie vznikají krásné věcičky – krabičky, trička, šály, tašky, loutky, ale také netradiční adventní kalendáře. Přijďte si z této široké nabídky vybrat originální a ručně dělaný dárek, kterým potěšíte své blízké pod vánočním stromečkem.
Obě výstavy doplňuje vánoční dětská dílna.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf