2014

14. února - 13. dubna
KÁVA aneb VELKÉ KOUZLO MALÉHO ZRNKA
Cesta kávového zrnka od plantáže až po voňavý šálek kávy.

19. března
Přednáška - PŘÍBĚHY Z DEPOZITÁŘE I.
První ze série přednášek, které přiblíží návštěvníkům poklady i kuriozity z depozitáře šlapanického muzea. Tentokrát to budou například olomučanské džbánky, mládě krokodýla nilského či obal na zápalky s vyobrazením Panny Marie Tuřanské.

11. května - 14. září
DÍTĚ, DĚTSTVÍ, MATEŘSTVÍ. Rozmilá výstava o vyrůstání před sto lety
Dětem a jejich výchově je dnes věnována velká pozornost. Víte ale, jak se žilo dětem a jejich matkám před sto až sto padesáti lety? Součástí výstavy jsou doprovodné programy pro školy, zájmové oddíly a příměstské tábory.

18. června
Přednáška - PAMĚTNÍ ZNAMENÍ LEGENDÁRNÍ BITVY
Přednáška je věnována pomníkům a památníkům na bojišti bitvy u Slavkova, včetně jejich vzniku a poslání. Ústředním tématem přednášky, doprovázené řadou vyobrazení, je příběh v evropském i světovém kontextu zcela ojedinělého válečného památníku - Mohyly míru. Pozornosti se dostane i některým dalším památníkům, vybudovaným v krajině bitvy v době dávnější i zcela nedávné. Přednáška je součástí doprovodného programu k 80. výročí založení šlapanického muzea.

27. června - 19. října
A LÉTA BĚŽÍ … Šlapanice a muzeum 1934 - 2014
Výstava k 80. výročí vzniku šlapanického muzea připomene uplynulých 80 let nejen v životě muzea a města Šlapanice. Doprovodné programy pro školy a veřejnost.

24. září
Přednáška - PŘÍBĚHY Z DEPOZITÁŘE II.
Další z řady přednášek, které návštěvníkům přiblíží poklady i kuriozity z depozitáře šlapanického muzea. Tentokrát se návštěvníkům představí například kamenná stavebnice Anker, malované lidové plastiky a lidový nábytek, svatební sklenice a mnohé další. Přednáška je součástí doprovodných programů k 80. výročí založení muzea.

4. října
Archeologická vycházka
Po vybraných archeologických lokalitách Šlapanicka Vás provede archeoložka Muzea ve Šlapanicích a pes Baldur. 

17. října 2014 - 1. března 2015 (výstava probíhá)
DÁLKY S VŮNÍ SAKURY. Japonsko očima první české cestovatelky kolem světa
Výstava věnovaná první české cestovatelce kolem světa a Japonsku, zemi, která jí učarovala.

17. října
Šlapanická muzejní noc
Slavnostní ukončení výstavy A léta běží… spojené s otevřením nové výstavy Dálky s vůní sakury. Doprovodný hravý program pro dospělé i děti a komentovaná prohlídka výstavy. Následuje prohlídka bývalé šatlavy v objektu Radnice (Kavka o.s.). Program je součástí oslav k 80. výročí založení muzea. 

29. října
Přednáška a workshop – ŠLAPANICKÁ VÝŠIVKA A VÝŠIVKOVÁ TISKÁTKA
Přednáška a workshop o šlapanickém vyšívání a výšivkových tiskátkách ze sbírek Muzea ve Šlapanicích.

1. - 16. listopadu
POEZIE ZÁPLAT IV
Tradiční výstava patchworku připravená ve spolupráci s patchworkářkami z Brna a okolí. Kreativní dílny pro školy a veřejnost.

30. listopadu 2014 - 29. března 2015 (výstava probíhá)
NENÍ DÍTKA BEZ MEDVÍDKA 
Výstava, která vás zaručeně zahřeje a na které se plyšoví medvídci představí v celé své kráse. Připraveno ve spolupráci se soukromou sběratelkou Svatavou Ryparovou. Součástí výstavy je dětská herna a doprovodné programy pro školy a veřejnost.

3. prosince
Přednáška z cyklu PŘÍBĚHY Z DEPOZITÁŘE - Alois Kalvoda „Z Mistrova ateliéru“
Zbytky letadla, v němž zahynul Milan Rastislav Štefánik, kroje, knihy, nábytek, keramika, sochy, obrazy i malířské náčiní — to vše lze najít ve sbírkách šlapanického muzea pod označením Fond Kalvoda. Další přednáška z cyklu uspořádaného k 80. výročí vzniku muzea přiblíží návštěvníkům „slovutného mistra“ prostřednictvím předmětů, které on sám či jeho příbuzní a přátelé šlapanickému muzeu darovali, povšimne si také Kalvodova vztahu k divadlu a hudbě.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf